Giftig voor honden

Oppassen met chocolade, rozijnen, xylitol en te veel brood  !
Zoetstof xylitol 

Is je hond een zoetekauw, zorg er dan voor dat hij op geen enkele manier de zoetjes in huis te pakken kan krijgen. Vooral een kleine hond kan snel schade ondervinden, omdat er minder voor nodig is om de hond hiermee te vergiftigen. Denk ook aan light producten of producten waarop staat 'zonder suiker', want hier zit vaak ook xylitol in. Er is een geval bekend van een hond die overleed na het eten van kauwgum met xylitol. 

Een hoge concentratie xylitol (meer dan 100 mg per kg lichaamsgewicht) heeft een verlaging van de bloedglucosespiegel als gevolg en dit kan zelfs fataal zijn. Een nóg hogere dosis van 500-1000 mg per kg lichaamsgewicht kan ook de lever zodanig aantasten dat de hond er aan kan sterven. Bron: Wikipedia 

Inge van Schoten: "Djuna heeft dinsdag van suikervrije ontbijtkoek gesnaaid (1,5 koek gegeten). Ze moest wel overgeven en ze had een dag later ook diarree, maar ze heeft wel eens eerder iets fout gegeten en je denkt niet meteen het ergste. Ze was ook mee naar buiten gegaan etc. 

De vrijdag erna  zeiden we tegen elkaar: oké nu moeten we echt naar de dierenarts want het duurt nu te lang. De dierenarts gaf aan dat het niet door ontbijtkoek kon komen, maar dat er iets anders aan de hand was... leverfalen. Pas de dag na haar dood kwamen we erachter dat ze deze suikervrije ontbijtkoek had gegeten, en daar zit de xylitol in. Daar denk je toch niet aan als je hond ontbijtkoek gegeten heeft! Dan had ik die koek geeneens gekocht! Bovendien op internet lees je ook dat het wel wordt aangeraden om ontbijtkoek te geven als honden iets verkeerd gegeten hebben. Maar dan moet je wel weten dat het geen suikervrije is met xylitol. 

Ik kan alleen maar mensen waarschuwen om voorzichtig te zijn met deze ontbijtkoek. Je staat er namelijk niet bij stil als je zoiets koopt dat het dodelijk is voor je hond. Als mensen gewaarschuwd zijn voor deze ontbijtkoek (en andere producten met xylitol) en ik hiermee het verlies van een ander hondje kan voorkomen dan is dat voor mij voldoende! Wij hebben de les geleerd." 

Djuna stierf op 5-jarige leeftijd door leverfalen na het eten van ontbijtkoek met xylitol. 


Chocolade 
Chocolade en koffie bevat "theobromine", deze stof komt voor in cacaobonen. Voor honden is deze stof giftig en heeft een negatief effect op het zenuwstelsel en het hart. 

Symptomen 
Zodra een hond te veel chocolade heeft gegeten wordt hij ziek: braken, diarree, hijgen, overmatige dorst en plassen, hyperactiviteit, abnormaal hartritme, bevingen, toevallen, met zelfs de dood tot gevolg. Afhankelijk van het immuunsysteem en van de omvang van de hond kan een dosis van 50-100 mg theobromine al fataal zijn. Als bijvoorbeeld een volwassen Duitse Herder een theelepel melkchocolade binnen krijgt dan zal dat niet veel effect hebben. 

Dodelijke dosis chocolade voor honden 
 • Witte chocolade: te verwaarlozen, hier zit heel weinig theobromine in. 
 • Melkchocolade: 30 gram melkchocolade per 500 gram lichaamsgewicht. Er zijn bijvoorbeeld 2 tot 3 chocoladerepen nodig om een hond van 5 kg te vergiftigen. 
 • Pure chocolade: 15 gram pure chocolade per 500 gram lichaamsgewicht. 
 • Zoete cacao: 8 gram zoete cacao per 500 gram lichaamsgewicht. 
 • Culinaire (ongezoete, pure) cacao: 3 gram culinaire cacao per 500 gram lichaamsgewicht. 

Maar ook druiven en rozijnen zijn giftig ! 

Symptomen 
Na het eten van druiven: na een paar uur braken en diarree en na ongeveer 24 uur ernstige nierproblemen met eventueel de dood als gevolg. Na het eten van rozijnen: kan acuut nierfalen tot gevolg hebben, met eventueel de dood als gevolg. (Al vanaf 3 gram per kg lichaamsgewicht!) 

Dodelijke dosis druiven en rozijnen voor honden 
Er is helaas nog niet zo veel bekend over de giftige stoffen in druiven en rozijnen en hoe deze stoffen invloed hebben op het functioneren van de nieren van een hond. 
 • Dodelijk dosis druiven: 32 gram per kg lichaamsgewicht.
 • Dodelijke dosis rozijnen: 11-30 gram per kg lichaamsgewicht; er is bijvoorbeeld een geval bekend van een Sint-Bernard die stierf na het eten van een kopje rozijnen
Zoutvergiftiging 
 • 1,9 gram zout per kg lichaamsgewicht kan een hond erg ziek maken, denk aan o.a. braken, diarree, oedeem, epilepsie; dit is te vergelijken met 1 eetlepel zout bij een kleinere hond
 • 3,7 gram per kg lichaamsgewicht kan zelfs dodelijk zijn. 
Heeft je hond zout gegeten? Laat hem dan kleine beetjes water drinken, op die manier zal het natrium-chloorgehalte worden verlaagd. Neem altijd contact op met je dierenarts! 

Te veel brood is slecht voor je hond 

Rauw brooddeeg met gist kan rijzen en daardoor gas laten ophopen in het spijsverteringskanaal van je hond. Dit kan pijn veroorzaken en er zelfs voor zorgen dat er een breuk ontstaat in de maag of darmen. Dit risico verdwijnt uiteraard zodra het deeg volledig is gerezen en daarom mogen honden best wel stukjes brood eten. Echter het is aanbevolen dat de dagelijkse hoeveelheid brood niet meer dan 5-10 % van de dagelijks calorie-inname is. 

Medicijnen 

Honden zijn heel gevoelig voor de toxische bestanddelen in ibuprofen en paracetamol. Zelfs één tablet kan bij honden voor problemen zorgen. Bron: NVIC 

Wat mensen kunnen eten, maar honden niet? 

Deze levensmiddelen dien je ook te vermijden en niet aan je hond te geven. 
 • Alcoholische dranken
 • Avocado
 • Vette levensmiddelen
 • Macadamianoten
 • Uien, uienpoeder en knoflook 
 • Zout 
 • Cafeïne 
 • Gist 
Mocht je hond hier iets van gegeten hebben, neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts. (Bron: Animal Poison Control Center [Engels]) 
Hoe zit het met pinda's en noten? 

Kunnen honden pinda's en pindakaas eten? In principe is het veilig voor honden mits met mate. Echter zijn sommige honden, net als sommige mensen allergisch voor pinda's. Voor honden met een pinda-allergie kan het eten van pinda's dodelijk zijn. 

Pinda's (en pindaproducten) kunnen bij sommige honden diarree of braken veroorzaken. Bedenk ook dat pinda's een heel hoog vetgehalte hebben van soms wel 50%. 

Zout is sowieso niet goed voor honden, dus geef bij voorkeur geen gezouten pinda's! 

Hoe zit het met noten? 

Macadamianoten bevatten een soort gif wat invloed heeft op de spijsvertering, het zenuwstelsel en de spieren. Op walnoten kunnen giftige schimmels groeien die slecht zijn voor mens en dier. 

Alcohol en drugs 

Het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht kreeg in 2013 maar liefst 34 meldingen binnen van honden die cannabis hadden gegeten. In 2012 waren dat er 31. Het jaar dáárvoor waren het er 23. Bij een hoge dosis kan een hond behoorlijk ziek worden van een cannabisvergiftiging. (Bron: BNR.nl )