Myiasis..

MYIASIS / HUIDMADENZIEKTE

De zomer staat weer voor de deur en in dit jaargetijde komt myiasis regelmatig voor. De meeste slachtoffers zijn konijnen, maar ook schapen en honden en katten kunnen hieraan ten prooi vallen. Myiasis wordt veroorzaakt door een aantal vliegensoorten waarvan een bekende de blauwgroene bromvlieg, ook wel strontvlieg of groene vleesvlieg genoemd, is.

De vlieg legt haar eitjes op vochtige, warme plaatsen, zoals een natte vacht, vaak rondom de anus of geslachtsdelen bij de wat incontinente dieren of bij dieren met diarree; de huid in dit gebied gaat door de nattigheid ontsteken en daar worden vliegen door aangetrokken. Ze leggen hun eitjes op de poep of op de ontstoken huid. Ook zieke of zwakkere dieren zijn een geliefde prooi.

Al binnen enkele uren kunnen hieruit maden komen die zich vastzetten met hun mondhaken aan de huid. De maden zijn van klein tot wel 1cm. lang, wittig van kleur en beweeglijk. Ze kruipen onder de huid en richten grote schade aan. Ze voeden zich met vlees uit de huid en vreten zich een weg naar binnen. Als je er niet op tijd bij bent zal dit een dodelijke afloop hebben voor het dier.

Is er sprake van een besmetting, aarzel dan niet maar ga direct naar de dierenarts !!  Symptomen: pijn, jeuk, vieze vacht op de aangedane plek, vaak kun je de maden ook al zien, het dier zal sloom worden.


Preventie

Bij konijnen: zorg ervoor dat het verblijf schoon en droog is en controleer vooral in zomer het konijn dagelijks op wondjes en plakpoep.

Voor hond en kat geldt zo'n beetje hetzelfde, het is voor mij een kleine moeite om even probleemgebied te scheren bij de hond, het kan een hoop ellende voorkomen.