Gezonde hond !‎ > ‎

Anale problemen

Anaalklierontsteking

Iedere hond heeft twee anaalklieren. Deze anaalklieren, één aan iedere kant en nét iets onder de anus, hebben via een klein kanaaltje verbinding met de anus. 
Ze produceren een vloeistof met een bepaalde ( penetrante) geur, deze wordt via de al genoemde kanaaltjes toegevoegd aan de ontlasting. 
Middels de geur in de ontlasting kunnen honden hun territorium afbakenen. 
Ook in geval van angst, paniek of opwinding kunnen ze de vloeistof eruit drukken. 

Omdat onze tegenwoordige huishond een iets ander dieet krijgt dan de echte, stoere oerhonden, die vlees en beenderen naar binnen werkten, is de ontlasting vaak niet hard genoeg om de klieren leeg te drukken. 
In de overvolle anaalklieren onstaat dan niet alleen een ‘druk’ maar het opgehoopte anaalkliervocht gaat ook gisten waarbij bacteriegroei ontstaat. Het gevolg kan een ontsteking zijn. 
Honden kunnen niet met hun bek bij de aangedane plek komen en gaan vaak sleetje rijden om van de jeuk en irritatie af te komen. Het kan ook gebeuren dat de hond in de buurt van de anus gaat bijten, vaak tot bloedens aan toe! 

Gradaties: 

  • de anaalklieren worden onvoldoende geleegd en raken overvol 
  • er ontstaat een ontsteking, hierbij kan geel/groene pus vrijkomen of pus die rood is door bloedbijmenging
  • er ontstaat een abces ( = een afgekapselde ruimte gevuld met pus) Dit abces kan openbreken zodat pus en bloed naar buiten komen
  • er kunnen ook complicaties ontstaan zoals fistelvorming of incontinentie en: een abces is echt zéér pijnlijk !
Door ze regelmatig na te laten kijken en, indien nodig, leeg te laten knijpen bespaar je je hond een hoop narigheid. Je kan het zelf ook doen, maar mijn hondeklantjes mogen gewoon bij mij komen, eventueel tussen de trimbeurten door.