Gezonde hond !‎ > ‎Parasieten‎ > ‎

Wormen

SPOELWORMEN / ASCARIDEN

Zowel honden als katten kunnen besmet raken met spoelwormen. Dit zijn witte, ronde wormen in cilindervormige delen die wel 7 tot 10 cm. lang kunnen worden en zichtbaar kunnen zijn in de ontlasting of in braaksel. Ook kinderen jonger dan 4 jaar kunnen besmet raken met de larven.

Het dier raakt besmet doordat de eitjes van de wormen in het lichaam terechtkomen door het oplikken van besmette grond of door het opeten van besmette insecten of muizen. Pups en kittens kunnen eveneens worden geïnfecteerd doordat de larven zich in de moedermelk bevinden.

De levenscyclus van de larven verloopt als volgt: de larven migreren door de lever, via de longen en de luchtpijp naar de dunne darm. Ongeveer een maand nadat ze ingeslikt zijn, worden ze volwassen en beginnen zich te vermenigvuldigen.

Symptomen van een besmetting: " wormenbuikje" en er mager uitzien, een droge vacht, braken, diarree en ook wel hoesten als de larven zich in de longen en/of luchtpijp bevinden. Volwassen dieren kunnen immuun worden en zullen dan geen infectieverschijnselen meer vertonen.

De diagnose van een spoelworminfectie kan worden gesteld aan de hand van een regelmatig onderzoek van de ontlasting en de behandeling zal bestaan uit het geven van een wormkuur,deze zal echter alleen maar de volwassen parasieten in de ingewanden doden en niet de zich door het lichaam verplaatsende larven. Vandaar dat in de regel twee of meer ontwormingskuren nodig zijn om alle parasieten te doden.

RONDWORMEN / STRONGYLOÏDEA

Kunnen niet alleen honden en katten besmetten maar ook bij mensen het lichaam binnenkomen via de huid en vervolgens ingewandsaandoeningen veroorzaken. Ze zijn te klein om met het blote oog waar te nemen en deze vrij levende parasieten graven zich door de huid heen naar binnen.

Levenscyclus: ze banen zich een weg door de inwendige organen en gaan vervolgens op weg naar de dunnen darm, waar ze zich aan de wand hechten. Zijn ze eenmaal seksueel gerijpt dan scheiden ze larven uit in de ontlasting.

Symptomen: verlies van eetlust, longontsteking, bloederige diarree, gewichtsverlies en algemene zwakte.

Diagnose idem als spoelworm en behandeling kan bestaan uit toediening van het middel tiabendazol bijvoorbeeld.


LINTWORMEN

Honden en katten kunnen besmet raken met een lintworm door het opeten van een besmette vlo.

Een lintworm bestaat uit leden, zgn. segmenten; de levende lintwormsegmenten zijn grauwwit van kleur, plat en bewegen zich door een in- en uittrekkende beweging. Ze komen vooral voor in het haar rond de anus, in de ontlasting, of op de plaatsen waar hond of kat gelegen heeft. Zijn de segmenten uitgedroogd dan lijken ze op veel op rijst- of sesamzaadkorrels.

De larven komen in het lichaam terecht doordat hond of kat geïnfecteerde insecten ( vlo), zoogdieren ( rat, muis, konijn) of rauwe vis, rauw rund- of varkensvlees heeft gegeten.

Levenscyclus: de lintworm leeft in het darmstelsel en wordt daar volwassen. Wanneer hij seksueel volgroeid is laten de segmenten, die vol eieren zitten, los van elkaar en verlaten vervolgens het lichaam via de anus.

Symptomen: gewichtsverlies, evt. veel en vaak willen eten, en zo nu en dan diarree.

Het ontwormen van honden en katten kan tevens geschieden d.m.v. de juiste homeopathische middelen die ook op een specifieke wormbesmetting gericht kunnen zijn. Deze middelen zijn totaal onschadelijk en dus ook toe te dienen aan jonge, of zwangere dieren.
Comments