Gezonde hond !‎ > ‎

Genitale problemen

Voorhuidontsteking / Balanopostitis

Dit is een veelvoorkomend probleem bij reuen.De reu verliest hierbij steeds enkele druppeltjes pus uit zijn voorhuid. De hond zelf heeft er meestal nauwelijks hinder van maar zijn omgeving des te meer. 

Oorzaak: 

Infectie van de voorhuid treedt makkelijk op omdat de omstandigheden binnen de voorhuid ideaal zijn voor slechte bacteriën: warm, vochtig en genoeg voedsel in de vorm van urine. Gestimuleerd door geslachtshormonen schachten niet-gecastreerde reuen regelmatig hun penis uit waarna bacteriën vanuit de buitenwereld in de voorhuid terechtkomen en een bacteriële infectie veroorzaken. 

Voorhuidontsteking zien we bij geslachtsrijpe reuen van alle rassen en leeftijden. Bijna alle reuen hebben er af en toe last van maar bij sommigen neemt het echt een hinderlijke vorm aan. Helaas: eenmaal balanopostitis betekent meestal altijd balanopostitis. 

Er zijn verschillende manieren om de infectie te bestrijden:
  • zogenaamde voorhuidcleaners ( met desinfecterende vloeistof/ zalf)
  • antibioticakuur, na het stoppen komen de klachten vroeg of laat toch weer terug en antibiotica zou je toch zo min mogelijk moeten gebruiken
  • castratie, schijnt in 80% van de gevallen de klachten tenminste te verminderen
Natuurlijke geneeswijze: bijvoorbeeld; 
  • pure, ouderwetse groene zeep in lauw water ( neem niet gewoon die uit de supermarkt !) In een injectiespuit ( zonder naald uiteraard) onder de voorhuid spuiten, vocht er even inhouden en dan de vloeistof eruit laten lopen; ter preventie kun je dit zo’n één keer in de twee weken doen
  • calendula- of echinacea tinctuur: één theelepel oplossen in lauw water en behandelen idem als de groene zeepoplossing. 

Ook zijn er verschillende homeopathische middelen

Vraag rustig ons advies !