Gezonde hond !‎ > ‎

Huidklachten

Een hotspot is een natte plek in de vacht met vuurrode huid, bedekt met een etterlaag. Het is een vochtig eczeem dat in een paar uur kan ontstaan door hevig krabben en/of bijten.

Een hotspot ontstaat door irritatie van de huid, dit kan door een vlooienbeet zijn, maar ook door hele kleine dingen, zoals een angeltje of een plantendeeltje dat in de vacht blijft hangen en zo de huid irriteert. De hond gaat krabben en bijten omdat het jeukt. Daarbij wordt de huid beschadigd en gaat open. De afweerfunctie werkt dus niet meer en zo kunnen bacteriën vrolijk op hun gemakje naar binnen huppelen. De hotspot wordt dus veroorzaakt door een secundaire, bacteriële infectie. Vanaf nu krijg je een kringetje: huid jeukt, hond bijt, huid raakt meer ontstoken, huid jeukt nog erger, hond bijt nog meer…enz.

De hotspot ( “hete plek”: een ontsteking voelt warm aan) kan zover doorgaan dat de ontsteking naar binnen gaat ( de huppelende bacteriën die ik al noemde) en zich door het hele lichaam kan verspreiden. 

Denk er om: een hotspot is dus echt gevaarlijk en er moet snel ingegrepen worden !

Scheer of knip de haren rondom de plek weg. Er zijn verschillende natuurlijke remedies waarmee je de wond en het omliggende gebied kunt desinfecteren, verzorgen en waarmee je kunt zorgen dat de jeuk afneemt.

De dierenarts kan een injectie geven met cortisonen, die zorgt ervoor dat de jeuk tijdelijk verdwijnt, zodat de wond de mogelijkheid krijgt om te helen. 

Dit is wel een paardenmiddel en dit kan niet met regelmaat gedaan worden, ( lijkt zo’n makkelijke oplossing nietwaar?). Het is een hormooninjectie en werkt ook negatief, bijvoorbeeld op het immuunsysteem.