Gezonde hond !‎ > ‎

Oorproblemen

OORPROBLEMEN

Het hondenoor is aan de binnenkant warm en vochtig, dit is een ideale leefomstandigheid voor mijten en andere schadelijke parasieten.

Voor mijten zijn met name jonge honden gevoelig terwijl schimmels en bacteriën juist bij oudere honden voorkomen.
Ook zorgen allergieën vaak voor jeukende oren en dan kunnen nog zaden en klitten in het oor blijven hangen en zo irritatie en infectie veroorzaken.

Doordat zich in het oor ook het evenwichtsorgaan bevindt kunnen kleine problemen waarbij niet ingegrepen wordt nare gevolgen hebben. Een onbehandelde oorinfectie kan tot doofheid leiden of tot infecties op andere plaatsen in het lichaam.

Inspecteer regelmatig even de oren; een gezond oor is schoon, roze en ruik je niet of nauwelijks.
Meest voorkomende problemen:

MIJTEN

De hond schudt met de kop en krabt aan de oren.

Mijten zijn witte parasieten, ze lijken wat op krabbetjes maar vallen niet echt op. Ze zijn waarneembaar op bv. een stukje zwart karton. Wat je wel duidelijk ziet is de roodbruine afscheiding die ze produceren in het oor.

Bij een mijteninfectie kun je beginnen met orenspoelen, zo verwijder je een groot deel van de mijten en de afscheiding zodat verdere behandeling makkelijker wordt.

Dit kan met een waterazijnoplossing; 50% azijn en 50% water, hierin een prop watten dopen en boven het aangedane oor uitknijpen, zodat de vloeistof erin druppelt. Dan goed inmasseren en met een schoon wattenbolletje/ schijfje oor goed schoonmaken.  Dit kan je zo'n 1x per week doen.

Daarnaast kun je met enkele wasbeurten met ontsmettende shampoo de mijten uit de vacht spoelen.

Druppel dagelijks 5-10 druppels minerale olie in het oor en masseer het goed in, dit ca. 8 weken volhouden, de mijten verdrinken hierdoor en de jeuk vermindert.

Denk eraan: indien er meer huisdieren aanwezig zijn moeten ook die behandeld worden, m.n. katten brengen vaak oormijt over.

OORINFECTIE


Bacteriën houden van vocht, warmte en vet dus voelen zich thuis in het oor! Honden die vaak zwemmen hebben een grotere kans op een infectie.

Infectie is heel pijnlijk. Het geïnfecteerde oor is warm en kan erg stinken. Ruikt het oor heel sterk, naar een 'zweetsokkenlucht'dan is het een schimmel, ruik je een zure lucht dan is een bacterie de boosdoener.

Behandeling: de troep uit het oor verwijderen, maar nooit met wattenstaafjes!! Deze duwen het vuil juist dieper in het oor.

schoonspoelen: met een oplossing van water, azijn en medicinale alcohol in 3 gelijke delen. 2 x per dag in het oor druppelen op dezelfde manier als bij de mijtinfectie. Hierdoor worden de infectie-veroorzakende organismen gedood en het voorkomt herhaling.

Is de infectie niet verdwenen binnen een week, dan naar de dierenarts.