Gezonde hond !‎ > ‎

Vaccineren

Enten…vanzelfsprekend ? Veel mensen vinden van wel: we krijgen jaarlijks een oproep van de dierenarts dus dan doen we het ook.

Wat weet u van vaccineren ? Zitten er risico’s aan ? Is het werkelijk nodig elk jaar een uitgebreide enting te laten geven ? Zijn er bijwerkingen ? Ik wil met dit stukje niet zeggen dat u het vooral niet moet laten doen maar het is goed om over de zogenaamde vanzelfsprekende dingen eens na te denken…

Waarom vaccineren ?

De meeste vaccinaties zijn bedoeld voor virusziekten. Tegen virusziekten hebben we geen medicijn, in tegenstelling tot de bacteriële ziekten, die meestal bestreden worden met antibiotica. Bacteriën zitten in de weefsels of in het bloed, daar kun je bijkomen met deze medicijnen. Virussen kruipen in de cellen. Ze hebben deze nodig om zich voort te kunnen planten; ze hebben geen eigen voortplantingssysteem en gebruiken daar de cellen voor van de gastheer. Om virussen te bestrijden ben je dus afhankelijk van je eigen afweersysteem.

Vaccinatie is een methode om het immuunsysteem voor te bereiden op een invasie met de meest gevaarlijke ziekten. Zo leert het immuunsysteem deze te herkennen zodat het meteen op kan treden als er één het lichaam binnendringt.

Een klein prikje met grote gevolgen…

Een vaccinatie is eigenlijk een medische ingreep, veel te vaak onderschat door eigenaar en arts. Er worden meestal meerdere virussen ( en ook enkele bacteriën) met een aantal andere stoffen in het lichaam gespoten. Dit komt niet overeen met hoe het in de natuur gebeurt. In werkelijkheid ontstaan deze ziekten NOOIT in één keer. Alles in de natuur heeft zijn ritme, ook ziekten en dit ritme wordt niet door de dierenarts bepaald !

( Zie ook Vaccinatieschade & Beleid van Sandra Hoogendoorn www.rauwevoedingvoorhonden.nl )

De ingespoten virussen vinden hun weg door de nauwe bloedvaatjes, via de grotere bloedvaten en worden gefilterd in de lymfeknopen. Klinkt prima, behalve dat normaal gesproken deze virussen het eerst binnenkomen in de mond en neus waardoor het humorale immuunsysteem geactiveerd wordt ( de eerste ‘bewaking die aan de bel trekt’ ).

Het immuunsysteem raakt overdonderd en in de war, het is heel hard aan het reageren om genoeg antilichamen aan te maken en heeft geen tijd om andere dingen te doen. Zo komt het geregeld voor dat na een vaccinatie ontstekingen optreden: het immuunsysteem had het te druk en de weerstand tegen andere indringers was dus even lager, het let niet zo goed op binnendringende schimmels, bacteriën en parasieten . Ook tumoren die wel al aanwezig waren, maar nog niet ontdekt kunnen opeens de kop opsteken. 

Doordat het systeem in de stress is geraakt kan het ook heel overdreven gaan reageren op substanties die normaal geen kwaad kunnen ( allergieën, vooraal vlooienallergie en andere huidproblemen). Of het valt eigen lichaamsweefsel aan en dan heb je het over auto-immuunziekten ( bijvoorbeeld reuma, maar inmiddels wordt dus ook erkend dat AIHA = auto-immuunziekte waarbij afweersysteem eigen rode bloedcellen afbreekt en waardoor dus bloedarmoede ontstaat, door vaccins veroorzaakt kan worden. Enkele andere symptomen na een enting: diarree, algeheel ziek, koorts, kaalheid enz.  

Ik wilde het toch ook nog even hebben over de adjuvantia, de toegevoegde stoffen in het vaccin. Deze stoffen zijn nodig voor het afzwakken van de virussen. Hiervoor gebruikt men formaline of formaldehyde…een bekende kankerverwekker… 

De ingrediënten in vaccins staan bij de algehele geneeskunde bekend als kankerverwekkend inclusief de stoffen thymeral, kwikderivaat en aluminium.

Titerbepaling:


d.m.v. Een titerbepaling kan de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed worden gemeten. Zijn deze in hoge mate aanwezig dan kan de vaccinatie uitgesteld worden. Een interessante link met uitgebreide informatie hierover is: Vaccinatieschade en beleid van Sandra Hoogendoorn.


Ook homeopathische ondersteuning bij vaccinaties is mogelijk, hiermee bereid je het lichaam voor op de gevolgen van de vaccinatie. Hierover kan ik u meer informeren als u interesse heeft.Houden we natuurlijk de entingsplicht in het geval uw hond naar een pension gaat of meereist naar het buitenland. Laat in ieder geval alleen een gezond dier enten en laat niet klakkeloos een ‘routinevaccinatie’geven !