Gezonde hond !‎ > ‎

Vachtverzorging

                                              Wassen

Mensen vragen vaak of het wassen van een hond nou wel nodig is en of het geen kwaad kan. “in de natuur douchen ze ook niet…”  Nee, maar onze honden zijn zo gedomesticeerd dat een flinke sopbeurt af en toe echt geen kwaad kan ! 
Met zwemmen en lopen in regen of sneeuw zal het ergste stof en vuil verwijderd worden maar echt gereinigd zoals wij mensen dat bedoelen is de vacht dan niet, eventuele parasieten raken ook niet overstuur van een buitje… 

Zeepproducten bestaan al heel lang en werden al bij de Egyptenaren voor het eerst gebruikt. Ze bereidden zeep uit een
mengsel van olie en het alkali potas, verkregen uit de assen van verbrande planten en hout ! Sinds die tijd heeft de zeep heel wat samenstellingen doorgeworsteld en tegenwoordig hebben we voor mens en dier een echte ‘cosmetische lijn’. Er wordt rekening gehouden met de pH waarde

Deze wordt bepaald door de vetfilm die op de huid en het haar ligt, en die wordt geproduceerd door de talgkliertjes. Dit laagje beschermt de huid tegen regen en kou en regelt het evenwicht van de huidflora. Zo wordt de huid beschermd tegen ongewenste infecties die schilfertjes tot gevolg kunnen hebben.  Het mag dus duidelijk zijn dat deze vetfilm niet teveel aangetast mag worden door verzorgingsproducten. 

Doordat mensen een andere pH waarde hebben dan honden wordt het afgeraden om voor het wassen van de hond mensenshampoo te gebruiken. ( mensen hebben een zuurdere huid).

De grondstoffen van shampoo kunnen zijn : gezuiverd water ( shampoo bestaat hieruit voor 40%), wasactieve stoffen 
(waarmee het vuil omsloten wordt en zo goed te verwijderen is bij het uitspoelen), tensiden, verdikkingsmiddelen ( hiervoor wordt meestal zout gebruikt, bij de goedkopere shampoos is het zoutpercentage soms wat hoog, hetgeen tot uitdroging kan leiden), conditioneermiddelen, parfums ( dit vooral voor ons plezier), conserveermiddelen, kleurstoffen, proteïnen

In de trimsalon werk ik meestal met Dezynadog shampoo omdat deze heel mild is, zuinig in gebruik en niet op dieren getest ( dat vind ik persoonlijk heel belangrijk, er zitten ook geen dierlijke producten in, zoals bijvoorbeeld nertsolie). 
Het heeft een lichte geur die niet te opdringerig is maar wel lang blijft doorgeuren. 

Deze shampoo, maar ook andere soorten verkopen wij in ons winkeltje. Voor probleemvachten zijn er speciale shampoos en voor ‘even makkelijk tussendoor’ is er de droogshampoo: op de vacht sprayen, even in laten trekken en doorborstelen. 

Een andere aanrader is de anti-vlooienshampoo van Ecostyle: puur natuur dus geen gif erin, lekker crèmig, geurt prettig en de vlooien zijn er niet blij mee !