Uit de trimsalon

Dat een bezoek aan de trimsalon alleen is weggelegd voor de ras- en showhonden is al lang achterhaald. Alle honden zijn welkom en kunnen aardig opknappen van zo’n ‘schoonheidsbehandeling’ ! Maar wat gebeurt er eigenlijk in de trimsalon ?


Over het algemeen werk ik graag alleen met de hond. Baasjes vinden het soms heel moeilijk hun schat alleen achter te laten bij me, dat begrijp ik best, maar na een emotioneel (hihi) afscheid ziet het beestje mij als steunpunt en bouwen we algauw een gezellige sfeer… 
Vaak zie ik dat de hondjes gebracht worden door ( sorry, meestal dames-) baasjes, die al jammerend en klagend binnenkomen dat Fikkie het zooooo erg vindt en alvast beginnen te troosten. Denk eraan: als het hondje voelt dat vrouwtje het al zo vreselijk vindt, nou, dan zal het wel heel erg zijn !

Een beter gevoel geeft het als u het brengt als iets leuks en spannends. Na duidelijk afscheid en belofte weer terug te komen ook gewoon weg te gaan zonder twijfel. Ik weet echt dat ik een kostbaarheid in handen heb en voel me zeer vereerd dat u mij het vertrouwen geeft !

Mijn werkwijze is hond voor hond behandelen, er zijn ook salons die een aantal honden tegelijk in huis hebben en ze dan in gedeeltes behandelen. ( vooral als je met meerdere personen werkt natuurlijk). Op mijn manier zijn de honden gemiddeld in 1 ½ tot 2 uur klaar en kunnen ze weer blij naar huis.

Er zijn verschillende typen vachten die allemaal hun eigen aanpak vragen. Effileren, ontwollen, knippen, plukken, scheren… het gebeurt hier allemaal. Standaard zit in de prijs inbegrepen een wasbeurt. Ook nu geldt: ik heb verschillende shampoos met eigenschappen die het beste zijn voor de vachtsoort, de huidtypes en kleuren. Verderop op deze site vertel ik meer over het nut van shampoo.

Het drogen gaat met de Gizmo: een grote haren- en waterblazer die met het water ook het overtollige huidvet, schilfers, stof, zand enz. uit de vacht blaast. Bij bijvoorbeeld een Berner Sennen met wat achterstallig onderhoud weet je dan ook niet wat je ziet: zowel de salon als ikzelf zien dan helemaal wit en voelt zeer rubbelig aan… maar het is wel van de hond af !

Nablazen met de ‘gewone’ föhn en dan kun je de hond helemaal afwerken; na het wassen valt het haar weer anders. Ook knip ik (indien nodig uiteraard) de nagels, kijk de oren na, pluk deze uit als er haar in zit, dit om de kans op oorontsteking te verminderen en tenslotte knijp ik de anaalklieren uit voordat de hond gebadderd wordt, dit geeft namelijk altijd een vervelend luchtje....

Vraag aan je baasje of ze niet extra willen inspuiten/poederen/druppelen tegen vlooitjes voordat je bij Winnie op de tafel moet. Overdosering is gevaarlijk voor jou en zij vindt het ook niet zo prettig..

Mocht je vlooien hebben (helemaal geen probleem, kan gebeuren..) dan soppen we je hier lekker in met anti-vlooienshampoo (op natuurlijke basis) enzo, zorg wel dat de baasjes ondertussen alles lekker stofzuigt en eventueel je mandje e.d. afwast, de eitjes en larfjes zitten namelijk verstopt in huis, anders ben je lekker schoon en wordt je thuis weer begroet door een nieuw leger. Zet ze dus aan het werk: de grootste problemen zitten naast de hond !

Ontwormen is heel belangrijk, eventueel in combinatie met natuurlijke en chemische middelen. Met chemische middelen is het onverstandig zowel anti-vlo- als ontwormmiddel te gebruiken in verband met overdosering. Ook niet vlak voor een operatie doen hoor !