Giftig voor honden (oud)

CHOCOLADE IS GIFTIG VOOR HONDEN !

De giftige stof in chocola is de theobromine, deze stof zit in cacaobonen en geeft de typische smaak aan chocola.  Bakkers-chocolade ( is bitterder) bevat de hoogste hoeveelheid theobromine, gevolgd door pure chocola, maar zelfs witte melkchocolade bevat deze stof nog.
 
Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking in het lichaam. Mensen hebben daar lang niet zoveel last van als honden. Theobromine in de maag zorgen voor toename van maagsecretie ( maagsappen) en dat kan zweervorming tot gevolg hebben. Deze zweren leiden tot acute braakneigingen en diarree.

Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast, dit heeft dan weer versnelde, onregelmatige hartslag tot gevolg. Ook de ademhaling zal versnellen. Kans op spiersamentrekkingen ( epileptisch-lijkende stuipen). Het leidt ook tot veel plassen, dus veel drinken en daardoor veel braken. De hond kan uiteindelijk sterven door een hart- of ademstilstand !

Mensen daarentegen hebben geen enkel probleem met de verwerking van deze stof, bij honden duurt het 6 dagen voordat het is afgebroken door het lichaam.

EHBC ( eerste hulp bij chocola ;-): indien het minder dan 2 uur geleden is dat de hond het binnen heeft gekregen probeer hem dan te laten braken ( bijvoorbeeld door lepel zout achter op zijn tong te gooien). Ga voor de zekerheid naar de dierenarts ! Laat de repen, de paaseitjes en de kerstkransjes dus niet slingeren !

ACH, GEEF HEM MAAR EEN PARACETAMOLLETJE… 

Weet u dat paracetamol giftig is voor uw hond en kat ? 

Paracetamol wordt bij de hond en kat omgezet in een giftige stof. Deze is giftig voor de lever en zorgt ervoor dat de rode hemoglobine in het bloed omgezet wordt tot methemoglobine. Dit geeft het bloed een chocolabruine kleur 

SYMPTOMEN: slap op de benen staan, sloom en rode urine. Na een paar dagen treedt leverbeschadiging op. 

Geef nooit zomaar humane medicijnen aan uw huisdier, raadpleeg eerst uw dierenarts ! 

Behandel uw hond honds, in de letterlijke betekenis, dan zal deze zich het lekkerst voelen.